Nosgrimmor!

Eftersom det har blivit debatt på en storblogg om nosgrimmor så tänkte jag att min extremt lilla blogg skulle få höra min åsikt!

Nosgrimman är enligt mig inget nödvändigt, egentligen, ändå använder alla den och du får inte ens tävla dressyr utan den. Ändå går det inte att komma i från att vissa hästar behöver den, jag kan inte säga att jag är proffs men jag måste säga att min häst går mycket bättre med nosgrimma än utan. 


Aachennosgrimman

Index har fått testa det mesta jag har ridit honom på Aachennosgrimma längst tid men förra året började han krångla och bet sig fast i bettet m.m. Jag måste poängtera att den inte var hårt spänd överhuvudtaget, snokremmen hängde mer eller mindre och nosgrimman var riktigt lös! Det resulterade i att jag tog av snokremmen och red på Engelsk nosgrimma ett tag.


Engelsk nosgrimma

Det gick betydligt bättre men inte bra. Efter ett tag kom han på att det var väldigt lätt att smita ifrån den. Än en gång så berodde det inte på mig och min hand till största delen då han fungerade bra på den i flera månader. När han började bita sig fast och gapa för att komma undan bytte jag nosgrimma igen. Däremot gjorde nog tiden med Engelsk nosgrimma att jag blev betydligt mer lätt i handen. Uppenbarligen hjälpte inte det helt. Det gjorde däremot mitt nästa byte av nosgrimma. Denna gången blev det en Remontgrimma.


Remont nosgrimma

Den däremot fungerade kanon! Han kom inte undan helt (även om den är väääldigt löst spänd) och biter sig inte fast i bettet. Antagligen är han en väldigt känslig häst (han kan t.ex. inte ha bett med rullande ringar, då får han skav i mungiporna) och de andra nosgrimmorna tryckte antagligen på hans tänder. Något som min känsliga herre inte tålde. Vilket jag senare fick veta inte var helt ovanligt, givetvis var min häst tvungen att hålla sig till den gruppen.


Pullarnosgrimma

Parallellt med detta red jag i skogen och när jag hoppade på Pullarnosgrimma, vilken ska vara stark men istället gick Index bra på den. Jag började fundera lite på det och efter att jag hade bytt till Remontgrimma i dressyren insåg jag att Pullarnosgrimman inte heller tryckte på hans tänder. Den går över tänderna istället och snokdelen har han aldrig haft problem med. Även den här nosgrimman har jag väldigt löst spänd. Snokremmen är egentligen väldigt onödig men Index behöver den som stöd. Inte har jag heller märkt att pullargrimman är stark. Men eftersom regeln "inget bett är starkare än den hand som håller i det" gäller är det antagligen samma sak med nosgrimmor.

Alltså rider jag nu dressyr på Remontgrimma och det går kanonbra! Enligt mig går det alltså inte att säga att en löst spänd nosgrimma inte trycker eller skapar obehag för hästen. Min kära lilla ponny kan mycket väl vara ett undantagsfall men det går inte att komma ifrån att Aachennosgrimmor egentligen är ganska dålig, speciellt om man har en känslig häst! Sen kvittar det om de är löst spända eller hårt spända, ett tryck på tänderna får du ändå, även om det givetvis blir mindre om den sitter löst. Vissa hästar klarar det här utan problem men sedan har du den känsligare gruppen som inte tål sådant och då måste man lösa det på något vis. För min del blev det att byta till den mycket snyggare och bättre Remontgrimman.


Kommentarer
Postat av: Carolina - S.Assla

Jag kör på pullarträns på min 4-åring. Det funkar superbra. Dock kan hon vara lite tjafsig i munnen, men i mitt fall, vill hon slippa att jobba, eftersom det bara är när jag kräver lite av henne =)

2011-02-16 @ 20:07:39
URL: http://asslatjejerna.blogg.se/
Postat av: Johanna

Kan jag tänka mig (: Jag heller inget emot dem utan tycker att pullargrimman är riktigt bra!



Låter lite som min då ^^ Han gör allt för att komma undan (;

2011-02-16 @ 22:42:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0