Dagens ridning!

Givetvis blir det ett inlägg om ridningen idag!

Idag red jag endast Index och det blev dressyr för hans del. Han var ganska stel och inte så samarbetsvillig men det gick bättre efter ett tag. Jag försökte träna en del på övergångar men även skänkelvikningar (och de obligatoriska galoppfattningarna som ingår i övergångarna). Tyvärr slutade det det med att jag fick gå hem halvnöjd då de andra var färdiga och inte jag. Jag anser att ett dressyrpass är minst 60 min för att det ska ge något, vi var kanske nere i 40 min med framridning... Jaja det är trevligare med sällskap trots allt.

Jag ska ner själv någon dag i veckan och se om jag inte kan få det att gå bättre och vara lika envis som hästen så att jag inte slutar förrän allt är helt perfekt. Jag kanske inte är en så extrem perfektionist annars men när det gäller mina hästar är jag extremt pedantiskt och ridningen är nog inget större undantag. Iaf inte så länge jag är nere på banan och rider dressyr ^^

Jag borde nog envisas lite till med min praktikuppgift men det var så extremt tråkigt så jag anser att jag är nöjd istället. Trots allt får jag, nog, inget direkt betyg på den!


Världscupseger!

Världscupseger för Angelica Augustsson

Säger bara grymt! 23 år och vinner världscupen på GHS, i sin världscupsdebut! Snacka om grymt eller? Henne hoppas jag verkligen att vi får se mer av! Hoppsporten kan verkligen behöva lite nya talanger också (;


Dagens ridning!

Idag blev det att rida två hästar igen. Först Index och sedan Skrutten.

Index: Skogen igen men han kändes väldigt fin. Mjuk och eftergiven, vilket var kanon! Fortsättningsvis ska jag rida honom ordentligt i skogen också, det lär ge resultat på dressyrbanorna!

Skrutten: Det blev en tur i skogen för honom. Han skötte sig jättebra men var lite spänd och hoppade till några gånger när det blåste i ett träd osv. Men man kan väl kanske inte kräva mer av en 3åring heller ^^ Han är trots allt en stor bebis (:

Mer hinner jag inte skriva, förutom att jag inte vet var helgen tar vägen!


Dagens ridning

Idag började jag med att rida Index, en liten mysig tur i skogen. Motivationen är kanske inte på topp i pissigt väder och dåligt underlag. Men det blir banan 5 dagar sen, eller 4 iaf... Då blir det ytterligare övergångar att träna på. Nu tränar vi kondition i skogen och det är ingen nackdel precis. Han fick galoppera av sig lite idag så han var nog nöjd!


Lilla skrutten, på nästan 160, idag. Han ser iaf mindre efterbliven ut än hans matte ^^

Sen red jag Skrutten också, det var ett tag sedan sist. Måste vara nästan två månader sedan. Mamma började med att longera honom och sedan fick jag hoppa upp. Det blev alltså en stund nere på banan. Han var jätteduktig! Första gången jag red honom på det nya bettet också och han verkade trivas bra med det. Det är ett tredelat äpplebett, så det är ganska mjukt för en unghästmun. Han börjar första vad man menar nu och börjar söka sig neråt allt mer. Mest tack vare att han har blivit väldigt mycket tömkörd ett tag nu. Jag vill inte ha några hjälptyglar på honom om jag inte måste så börjar han söka sig ner på stöd i tömkörningen så får jag ta med det i ridningen. Vi har inga inspänningstyglar på honom när vi tömkör heller, enligt mig är det ganska överskattat även om jag godkänner vanliga "gummiband". Men jag förstår inte meningen med att använda inspänningstyglar på en unghäst? Eller för den delen "longeringsselar" på äldre hästar, även om jag är en katastrof vad gäller tömkörning använder jag mycket hellre mina fåtaliga kunskaper där än börjar spänna in hästen åt alla håll och kanter.

Förhoppningsvis slipper jag använda hjälptyglar på Skrutten. Han är så fruktansvärt lättlärd så det är nog inga större problem, hoppas jag. Bl.a. lyfter han hovarna när man petar lite på benet efter att ha tränat på det 4 ggr. Duktiga hästen <3



2010s sämsta filmer!


Haha det här gjorde min dag! De nominerade i kategorin "sämsta skådespelaren" är: Tamtamtam, Robert Pattinson och Taylor Lautner! Låter dessa bekant? Givetvis, det är ju de som spelar Edward respektive Jacob i the twilight-saga.

I kategorin "sämsta skådespelerskan" finner vi bland annat Kristen Stewart, ni vet hon som spelar Bella.

Samt i kategorin "sämsta filmen" finner vi hela Eclipse, förvånande? Inte ett dugg, det är äntligen någon som har fattat att bara för att man är snygg spelar man inte alltid bra. Enligt mig är skådespelarna i Twilight undermåliga och hela "serien" är ganska kass. Det enda som är bra är att skådespelarna är snygga, men jag vet inte om det uppväger att de inte kan spela sin roller? Jag hoppas nu att Twilight får en massa priser som 2010 års sämsta filmer och andra kategorier. Det är de värda!

Jag ska inte uttala mig om böckerna då jag inte har läst dem, men snälla kan bara inte alla sluta säga att Twilight är så bra och Robert Pattinson så snygg och spelar såååå bra! Det är ju bevisat att det faktiskt inte stämmer... Nä tacka vet jag filmer som "Gladiator" och "Brave Heart" där vet ju iaf skådespelarna hur man spelar sin roll, samt hur man gör det bra! Där har vi filmer som faktiskt berör, Twilight gör inte det den är för ytlig. Men sen har den ju en ranking på 4.8 på imdbs rankinglista. Gladiator och Brave Heart ligger båda på 8.4 (på en 10-gradig skala)

Nej, tack för mig och en stor diss till ganska dåliga Twilight-filmerna. Och ja, jag står för min åsikt och kräver bra filmer med bra skådespelare. Jag är kräsen men uppenbarligen inte den enda som väljer ett bättre utbud ibland.


Sista dagen!

Idag var det sista dagen på praktiken, lite tråkigt då man ska tillbaka till skolan sen igen. Det är mycket roligare med praktik, helt klart! Jag hade gärna stannat kvar där ett tag till stämmningen var så trevlig på något sätt. Man trivdes verkligen där trots att det kanske inte alltid var så kul. Dessutom fick vi se så många olika yrken att det måste finnas något som skulle passa mig. Så är då osäker på vad du vill bli - praktisera inom trähusbranschen! Tänk på att huset måste gå från idé till färdigmonterat, det finns alltså en hel del att göra på det!

När jag kom hem blev det att rida Index, skogen blev det. Jag kände inte riktigt att jag orkade gå ner på banan en fredageftermiddag. Det slutar bara med att man blir förbannad och skumpar runt som en nybörjare i mina hemska oskodda ridbyxor! De hatar mig och jag hatar dem, men jag förfryser knäna om jag inte har dem (de har fleccefoder). Inte så jätteskönt när man hör hur det gnisslar i lederna ^^ Haha, jag känner mig som en gammal tant just nu! Mina knän kanske är äldre än vad jag är (;


Jag var ute och lekte med kameran förra helgen (tror jag det var) här är ett av resultaten! Tänk nu på att jag har en gammal sketen kompaktkamera... Kompaktkameror suger överlag! Ge mig en systemkamera liksom ^^


Idag hände, nog, ingenting...

Ingen ridning idag då Index gick hårt igår vilket betydde att det enda jag har gjort har varit att vara på praktiken. Sen så blev det att baka kaka med, det är sista dagen på praktiken i morgon så då ska vi vara lite trevliga och bjuda på något gott till fikat. Det blev havreflarn med smörkräm, *mums*. Jag tror att de kommer gilla dem, annars blir jag iofs glad då jag får en massa kakor att äta på när jag kommer hem!


Första bilden jag hittade (orkade inte leta heller...), miljöträning med Skrutten min då 2 ½ åring. Han börjar närma sig 3 allt mer.





Praktiken!

Idag var det mycket roligare då vi fick göra en hel del saker och fick testa på lite olika saker. Jättekul att personalen försökte göra det hela roligare och ge oss lite uppgifter! Det blir lite tråkigt i längden om man ska lyssna på 5:te personen den dagen... Men som sagt jättekul att de låter oss testa, även om man inte vill göra fel så har man trots allt någon som håller koll på en. Vilket gör att det inte kan bli så fel.

Nu ska jag bestämma mig för var jag vill vara de sista dagarna, antagligen blir det någonstans där man kan få hjälpa till och inte känner sig i vägen. Har man ingen utbildning så har man inte... Fast hämta papper klarar jag faktiskt av utan att ha gått ut gymnasiet ^^ Men det är väl det man har praktikanterna till, göra enkla och tråkiga uppgifter (; Jag är nog dum som tycker att det är kul. Även om jag skulle tröttna efter ett par veckor... Men nu har jag ju bara ett par dagar kvar så!


Hoppträning!

Vad ska man säga? Det var svinkallt och jag var väldigt glad över att jag inte tog mina ridstövlar, då hade inte tårna varit vakna än... Koncentrerade mig nog inte så mycket i början utan störde mig mest på att jag frös. Så jag får skylla mig själv för att det inte gick jättebra.

Hoppningen sen gick sådär, framridningen passade nog inte Index helt då jag behöver rida honom så att han går fram och lyssnar på mig. Jag fick vara förste ryttare idag igen, jättekul om man inte är jätteduktig på att komma ihåg banor... Det gick kanon först, fick dock ett onödigt stopp när vi skulle hoppa banan första gången. Jag tar helt på mig det då jag tappade drivningen och skulle kanske slått till honom på röven när jag kände att han stod emot.

Nästa gång vände vi på banan och jag gick på honom med spöet den gången men tappade styrningen istället... Jag vet inte om det stämmer att kvinnor kan göra två saker samtidigt? Det gjorde inte det för mig just då kan jag säga. Ett par onödiga stopp blev det innan jag red ordentligt, då hoppade han kanon. Eller ett stopp var tjurskallens fel, helt klart!

Sista gången vi hoppade banan gick det dock bra, vi fick några konstiga språng men han kändes helt okej. Eftersom det var korta vägar red jag inte på i någon bra galopp så jag får nog skylla mig själv där med. Till nästa gång ska jag komma ihåg att driva ordentligt, hålla om med skänklarna och vara hårdare mot honom. + att om det fortfarande är svinkallt installera ett värmeelement för tår, händer och näsa...


Diss!

Just nu är jag extremt trött på kylan, igen, så jag bara måste dissa vädret! Jag hatar det här svinkalla vädret, snälla kan det inte bli vår snart? Eller iaf varmare än ner mot 20 minus? För min del måste jag säga att det räcker med max 2 minus. Annars kan det lika gärna bli vår nu, med tanke på hur länge det har varit vinter i år så får det gärna bli det nu.

Ge mig vår helt enkelt jag är övertrött på vintern nu!


Det enda positiva med vintern, det är vackert. Men nu har jag ju förevigat det en gång så det räcker väl?


Frostskador - på sadeln

Som vanligt red jag Index idag. Vilket var riktigt kallt! Ärligt talat var det nog bland det kallaste väder jag har ridit i, en himla tur att jag har en rånarluva! Julia klagar konstant på att både tår och näsa fryser. Jag slipper iaf få frostskador på näsan...

I vilket fall blev det en runda i skogen, där det inte är lika kallt. Det var faktiskt ganska okej när väl tårna vaknat och Index gick bra. Trots att jag hade klumpiga vantar och knappt höll i tyglarna gick han iaf i form. Vilket är bra så han inte sätter musklerna helt fel pga mig.

Julia var däremot inte lika glad när hon fick se att hennes sadel hade frusit så det var frost på hennes kåpor. Jag tyckte att det räckte gott och väl med att Index såg ut som en valross när han kom in med två istappar i mustaschen.

Nu vill jag ha sommar eller framförallt så vill jag att det ska bli varmare!


Dagens ridpass!

Idag blev det ett pass på banan för mig och Index. Vilket vi nog behövde, igen. Det blev träning på övergångar idag. Mycket trav - halt, halt - trav men även en massa galoppfattningar. Det satt ganska bra till slut! Övergångar är annars något som man inte kan få för mycket av och ändå glömmer jag bort dem hela tiden. Jag hade tänkt ändra på det nu då de är så pass viktiga. Klarar man inte av dem får man inte heller så hög procent på en dressyrtävling.

Alltså blir det hårdträning på dem ett tag nu, framförallt måste våra galoppfattningar bli bättre. Just nu fungerar de bra i ena varvet och hyfsat i det andra. Jag är inte nöjd förrän de fungerar bra i båda. Vilket betyder att vi ska fortsätta traggla övergångar och galoppfattning tills vi båda spyr på dem (;

Förövrigt så har jag praktik på Trivselhus. Absolut inget fel på företaget det är jättetrevligt och personalen verkar trivas väldigt bra. Det nog snarare mitt fel att jag inte får göra så mycket då jag går på teknikprogrammet och har ingen direkt inriktning. Alltså finns det heller inte så mycket att göra och ännu mindre om man inte är 18...


Praktik II

Nu har jag kommit hem från praktiken, första dagen idag. Så hemskt var det faktiskt inte men hoppas att det blir roligare i morgon. Vi fick inte göra så mycket utan mest titta på, lite tråkigt men så är det väl om man inte går på ett yrkesprogram! Sista dagen med fördjupning blir nog kul, då får jag själv välja var jag vill va. (:

Nu blir det stallet och rida Index i kylan, får se vart vi tar vägen.


Praktik

Nu blir det en veckas praktik för mig. Riktigt skönt måste jag säga! Framförallt att man slipper skolan i en vecka, det är inte dumt. Dessutom kommer jag hem tidigare (tror jag) än om jag går i skolan. Inte illa det heller.

Tack så mycket för de fina kommentarerna! Jag blev riktigt glad när jag läste dem (:


4 poäng för lite...

Då har man kommit hem från årets första tävling som var lite väl kall (runt 17 minus...). Jag är väldigt nöjd med Index som gärna är spänd i ridhus, vilket han inte var idag. Jag red LA:1 och lagtävlansprogammet. Det har inte gått att rida så bra på vår bana just nu så tyckte att de klasserna räckte gott och väl för oss idag. Eftersom det var första tävlingen och allt.

LA:1 då, han var spänd och ville inte gå förbi domaren först. Det gik efter ett tag och när jag sedan red programmet verkade han nästan ha glömt bort att det trots allt satt en hästätande domare och tittade på honom. Han är ofta lite tittig första tävlingen i ridhus, han rids inte så ofta i ridhus så det är inte så konstigt. Jag tyckte att han kändes ganska spänd och han tittade en del men när jag såg filmen ändrade jag uppfattning lite. Det såg faktiskt bättre ut än det kändes. Det blev 61,58 % trots allt och det är jag nöjd med för att vara första starten iår och i ett nytt ridhus!

Lagtävlan, han var inte alls lika spänd i den här klassen och kändes riktigt bra. Jag hade kanske kunnat rida fram lite mer gång och kunnat slippa ett par missar i den klassen (vilket man ofta kan göra...). Men jag tyckte att det var bättre om han gick avslappnat istället. Han klarade av den förvända galoppen i serpentinbågar och det var duktigt av honom då vi inte har ridit dem på över ett halvår... Den ritten fick jag 62,86 % vilket jag tyckte var riktigt bra! Vinnaren hade 3 poäng mer än mig så hade jag skrapt ihop ynka 4 poäng till hade jag vunnit... Jaja det viktiga vara ju att vinsten gick till en VRF-ryttare!


En liten bild på oss, kolla in röken från näsborrna på Index! Kan säga att det var lite väl kallt idag...

Nu taggar vi division I och första omgången där som jag tror blir nästa tävling. Det ska bli väldigt roligt iaf!


Dagens tips!

Ett litet tips för idag:

Putsa inte, och framförallt tvätta inte, ditt träns när det är kallt både ute och i stallet. Risken är att tränset fryser... Vilket det gjorde för mig. Jag funderade på om det verkligen var sååå stelt? Det var det inte men nackstycket frös visst efter att jag hade tvättat det ordentligt...

Jag har alltså fixat en del i stallet inför tävlingen i morgon. Jag har pustat sakerna och hästen är friserad. Skägget både på ben och haka är klippt samt benen friserade. Visar en bild på det. Tyvärr syns inte skillnaden så bra men det var ganska stor skillnad. Han hade sånna där irriterande långa hårstrån överallt... De försvann ganska fort när jag hade fått tag på en sax!


<--- Före Efter --->

Det blev bättre enligt mig, som sagt syns inte skillanden så bra tyvärr. Men jag hatar ponnyer med ovårdade ben och pedanten Johanna kunde absolut inte låta sin ponny visa sina långhåriga ben på tävling!


Krav på ridhus?

Nu har jag kommit hem efter att ha krattat ridhusgolv och lyft bommar i flera timmar. Det positiva med att kratta ridhuset var att man slapp frysa. Snarare blev man ganska svettig.

Nu funderar jag på om det inte borde finnas krav på ridhus i varenda liten by som har mer än 20 hästar? Det var verkligen jätteskönt att slippa vinden, snön och tänka på att det är halt... Dessutom finns det ju en fotbollsplan i varenda liten by + klubb så varför ska det inte finnas ett ridhus? Trots allt är det betydligt roligare att rida än att sparka en boll i ett mål. Enligt mig då, dessutom tycker jag att om man kan bygga en bandyhall för att spelarna fryser borde väl verkligen ryttarna få ett ridhus? Jag menar vi är nog ute mer än en bandyspelare per år...

Aja så är det när man inte valde den mest högprioriterade sporten i kommunen!


Snabb uppdatering!

Blir en snabb uppdatering, jag kom precis in från stallet efter att ha ridit Index i det här underbara vädret, tillsammans med syster. Det blev en tur i skogen givetvis, något som uppskattades av både Index och Iza.

Nu så ska jag äta innan det blir till att vara funktionär i Vetlanda. Vilket är ganska kul egentligen då man får se alla ryttare på väldigt nära håll! Samtidigt som man måste röra på sig och fryser inte lika mycket som när man sitter still på en läktare...


Märkeshysteri?

Eftersom att jag insåg hur kul det var att skriva åsiktsinlägg så gör jag det igen! Oavsett hur få det är som läser (; Faktiskt så står jag för mina åsikter även om jag hoppas att ingen tar illa vid sig... Det finns givetvis inga regler utan undantag.

De flesta som håller på med ridsport har säkert märkt vilken otrolig märkeshysteri det har blivit? Jag är en av dem som är svagt drabbad av denna sjukdom så egentligen ska jag inte säga någonting. (Senaste gången jag kollade igenom Index's schabrakgarderob fanns där både Lamicell, Pessoa, Schockemöhle och Mias...)

Fast jag ska ärligt erkänna att jag nog inte är en extrem märkestönt, egentligen! Att matcha utrustningen är givetvis väldigt snyggt och nästan nödvändigt om du ska våga visa dig på en tävling (absolut även för mig). Men jag vet inte hur nödvändigt det är att visa upp sina JW-ridbyxor, Charles Owen eller GPA-hjälmar, Scapa-schabrak och Tretornstövlar på en LOKAL hopptävling? Har det inte gått lite väl långt då? Eller är matchningen så viktig att ryttarna hellre köper nya saker till sina hästar än tränar? Är det då inte lite felvridet? För ofta är det på lokala tävlingar som ryttarna har noll koll på sina hästar, inte alla men en del undantagsfall finns det och dessa blir man mer eller mindre galen på!

Jag kanske bara klagar men om jag har förstått saken rätt så ska de lokala tävlingarna vara en start för ryttarna. För de som kanske inte har ambitionen att tävla högre och de som är på väg uppåt. I båda kategorierna måste jag säga att jag inte förstår meningen med att rida runt med svindyr utrustning. Jag förstår helt klart om skillnaden mellan ryttarna i både matchning och hästmaterial är annorlunda om man jämför en nationell tävling med en lokal. Nu måste jag säga att den enda skillnaden är att ponnyerna på lokal nivå inte är lika bra som de på nationell...

Givetvis gäller detta inte alla ryttare, inte alls, men ändå har det blivit stor skillnad mot när jag började tävla. Så som jag minns det, inte för att jag kommer ihåg så mycket av den tiden (nu låter jag väldigt mycket äldre än vad jag är...). Men visst hade de flesta ryttarna inte hört talas om Scapa-schabrak då?


Löshoppning!

Idag blev det löshoppning Skrutten, han hoppade mycket bättre idag! Förra gången var han ganska spänd men idag måste jag säga att han lugnat ner sig väldigt mycket. Vilket helt enkelt ledde till en avslappnad häst som började fatta vad löshoppning går ut på! Han behöver fortfarande mer galopp men det var så mycket bättre idag!

Antagligen blir det löshoppning snart igen för herrn och då hoppas jag givetvis att han går ännu bättre!


Dressyrbilder

Nu hade jag tänkt kompensera mitt långa inlägg innan med lite bilder. Jag har inte visat några från när Tina fotade mig. Även om Index kanske inte gick så bra så fanns det faktiskt ett par bilder av de totalt 670 som blev bra... Sedan är Index finast i vilket fall (:




Det var allihop, fler orkade jag inte beskära och fixa till. Är jag elak så får ni några fler en annan dag ^^

Dressyrträning!

Jag var iväg och tränade dressyr idag med Index. Något som var nödvändigt för oss båda då vi båda har en förmåga att lägga oss till med olater. Dessutom behöver jag lära mig skolorna ordentligt om jag ska kunna rida LA:P1 i år!

Det var alltså vad jag fick träna på vilket faktiskt gick riktigt bra när jag väl fattade hur jag skulle göra. Är väl lite trög antar jag... I vilket fall kan jag inte skylla Index för någonting, han gjorde det jag bad honom (och mer går inte att förvänta sig av en tjurig New Forest...). När jag väl bad om en öppna gjorde han den utan problem likadant med slutan. Ibland blir jag förvånad över min ponny!

Jag har inte direkt lärt honom varken öppna eller sluta (när jag köpte honom var han precis inriden) ändå kan han det?! Förhoppningsvis är han en naturbegåvning, något måste han väl kunna... Fast sedan är inte skillnaden mellan skänkelvikning och öppna eller sluta så stor så han tycker väl inte att det är så konstigt heller. Duktig är han i vilket fall.

Vi började även att träna på de enkla byten, shit vad jobbigt det var! Usch kände mig som en nybörjare på nytt, hur dum får man vara? Sedan när gjorde du en avsaktning på innertygeln?! Jag tyckte att man kunde börja med det idag... Min tränare hade inte samma åsikt... Konstigt nog fungerade det när jag tog i yttertygeln istället. Det blir till att träna på det där när väl den här dumma snön kan bestämma sig för att smälta!

Jag tänker nämligen inte träna enkla byten på vår låt vara hyfsade bana men den är ändå på tok för hal. Trots allt är det mer eller mindre is under, inte kul om man ska gå från galopp till skritt... Jag får fortsätta träna övergångar i de andra gångarterna så länge och vara noga med yttertygeln. Vilken enligt mig är väldigt överskattad!


Bästa ponnyn himself!

Nu taggar jag till tävlingen i helgen och kommer strypa min syster om hon så mycket som vågar smitta mig med en enda av hennes idiotiska förkylningsbaciller!


Nosgrimmor!

Eftersom det har blivit debatt på en storblogg om nosgrimmor så tänkte jag att min extremt lilla blogg skulle få höra min åsikt!

Nosgrimman är enligt mig inget nödvändigt, egentligen, ändå använder alla den och du får inte ens tävla dressyr utan den. Ändå går det inte att komma i från att vissa hästar behöver den, jag kan inte säga att jag är proffs men jag måste säga att min häst går mycket bättre med nosgrimma än utan. 


Aachennosgrimman

Index har fått testa det mesta jag har ridit honom på Aachennosgrimma längst tid men förra året började han krångla och bet sig fast i bettet m.m. Jag måste poängtera att den inte var hårt spänd överhuvudtaget, snokremmen hängde mer eller mindre och nosgrimman var riktigt lös! Det resulterade i att jag tog av snokremmen och red på Engelsk nosgrimma ett tag.


Engelsk nosgrimma

Det gick betydligt bättre men inte bra. Efter ett tag kom han på att det var väldigt lätt att smita ifrån den. Än en gång så berodde det inte på mig och min hand till största delen då han fungerade bra på den i flera månader. När han började bita sig fast och gapa för att komma undan bytte jag nosgrimma igen. Däremot gjorde nog tiden med Engelsk nosgrimma att jag blev betydligt mer lätt i handen. Uppenbarligen hjälpte inte det helt. Det gjorde däremot mitt nästa byte av nosgrimma. Denna gången blev det en Remontgrimma.


Remont nosgrimma

Den däremot fungerade kanon! Han kom inte undan helt (även om den är väääldigt löst spänd) och biter sig inte fast i bettet. Antagligen är han en väldigt känslig häst (han kan t.ex. inte ha bett med rullande ringar, då får han skav i mungiporna) och de andra nosgrimmorna tryckte antagligen på hans tänder. Något som min känsliga herre inte tålde. Vilket jag senare fick veta inte var helt ovanligt, givetvis var min häst tvungen att hålla sig till den gruppen.


Pullarnosgrimma

Parallellt med detta red jag i skogen och när jag hoppade på Pullarnosgrimma, vilken ska vara stark men istället gick Index bra på den. Jag började fundera lite på det och efter att jag hade bytt till Remontgrimma i dressyren insåg jag att Pullarnosgrimman inte heller tryckte på hans tänder. Den går över tänderna istället och snokdelen har han aldrig haft problem med. Även den här nosgrimman har jag väldigt löst spänd. Snokremmen är egentligen väldigt onödig men Index behöver den som stöd. Inte har jag heller märkt att pullargrimman är stark. Men eftersom regeln "inget bett är starkare än den hand som håller i det" gäller är det antagligen samma sak med nosgrimmor.

Alltså rider jag nu dressyr på Remontgrimma och det går kanonbra! Enligt mig går det alltså inte att säga att en löst spänd nosgrimma inte trycker eller skapar obehag för hästen. Min kära lilla ponny kan mycket väl vara ett undantagsfall men det går inte att komma ifrån att Aachennosgrimmor egentligen är ganska dålig, speciellt om man har en känslig häst! Sen kvittar det om de är löst spända eller hårt spända, ett tryck på tänderna får du ändå, även om det givetvis blir mindre om den sitter löst. Vissa hästar klarar det här utan problem men sedan har du den känsligare gruppen som inte tål sådant och då måste man lösa det på något vis. För min del blev det att byta till den mycket snyggare och bättre Remontgrimman.


Fail-film

Då jag är väldigt stolt över att jag lyckats med att bädda in ett Youtube-klipp så hade jag tänkt att ni ska få ett till. Min syster gjorde nämligen en film när det gick lite fel som hon vågade ladda upp på Youtube (jag har också gjort en men den finns inte ute för allmänheten...). Jag tror inte att hon tackar nej till lite fler visningar så jag säger bara: "Se och njut!". (klippningen är kanske inte jättebra men Windows Moviemaker är inte världens bästa program heller) Jag vet inte heller hur många det är som har sett klippet innan men det är kul i vilket fall!

Och bara för att förklara lite; Nej det brukar inte se ut såhär när hon rider det här är bara ett par undantagsfall, trots allt är hästar ett djur och de gör inte alltid som man har tänkt sig!




Snacka om lämpligt?!


En riktigt passande tävling för mig som håller på att leta efter ett par metallicboots!
Vill du vara med? Tryck här eller på bilden!


TVdagen

Som alla vet så är söndagen en riktig TV-dag först är det Ponnyakuten (som vi ser på SVT play så att man är ett program före) efter det är det:
20.00 Solsidan (och det kan man inte missa!)
20.30 Time Out (Herregud att missa detta vore hemskt, nästan bästa programmet i veckan!)
Igår insåg jag dessutom utan att TV8 hade en massa bra program.
20.00 Morden i Midsomer (Japp, jag älskar det!)
22.05 Brottskod försvunnen (Lika bra det så länge det inte gick som igår, den efterlyste dog...)

Som ni förstår hinner jag inte med mycket mer än TVn på söndagar... Särskilt inte igår då det var årsmöte i SBHS samt att jag skulle hinna rida Index. Martina kom och fotade mig med, 670 bilder blev det! Tyvärr gick inte Index ens bra... Antagligen kommer det komma en bild eller två i eftermiddag, då jag nog kommer att använda min egen dator.


Film!

Tittade på film idag Shrek 4 (forever after) blev det! Riktigt bra var den faktiskt, jag skulle tro att det här var första gången som en uppföljare var bra eller riktigt sevärd. (I och för sig har jag redan glömt vad de andra handlade om...) Den är riktigt sevärd i vilket fall. Om man nu är som jag och gillar animerade filmer, enligt mig är Shrek en av de bättre och hamnar på toppen med bland annat Bilar. Mest för att jag älskar katten, han är så grymt söt! I den här filmen är han dessutom bättre än någonsin på sitt "lilla" vis! 

Ni får trailern bara för att jag är så snäll och lyckades fatta hur man skulle göra (;





Fredagsprojekt

När jag nu inte kunde rida så fick jag roa mig med att göra en ny bakgrundsbild till datorn. Min gamla hade säkert funkat men det var roligare att göra en ny! Här är den:



Hyfsat nöjd med tanke på att jag gjorde den på en knapp timma. Finns lite småmissar som jag ser, vet inte om ni gör det? Jag påstår att jag kommer fixa den någon gång även om jag vet att det aldrig lär inträffa! Som ni ser på bilden är jag en glad amatör i photoshop men jag har lika kul för det!


Snöstorm!

Underbart väder idag med blåst och snö! Mina kinder höll på att dö under tiden som jag gick hem från stallet. Eller jag gick inte jag hukade mig och pressade mig mot vinden. Det blev ingen ridning idag av någon konstig anledning. Antagligen beror det till viss del på att jag knappt kunde öppna stalldörren när jag skulle hämta in Index.


Ungefär såhär såg det ut när jag gick hem, eller det kändes så i alla fall! (Tack google för att du sponsrar med bild...)

Jag gick hem istället och satte mig vid datorn. Har för övrigt fått en ny skärm, temporärt i alla fall, 19" wide screen grymt! Måste bara fixa en ny bakgrundsbild då min gamla inte passar måtten längre. Vi fick ändra upplösningen lite. Det sämsta är att jag helt plötsligt ser all reklam som annars legat i utkanten men det får jag kanske ta mot att skärmen är större?




Förklaring

Hm, jag kan ta och förklara mig själv lite med då jag insåg att mitt förra inlägg måste ha låtit lite sjukt. Nej det är inte så att jag måste hoppa högt eller något. Jag hoppar gärna lågt men det jag menade var att jag ville slippa det här:

Ni ser tvärnit hoppa stillstående och jag hänger med till hälften om ens så mycket. Det här är alltså två bilder som är ett par år gamla men ni förstår kanske? Så här gör Index när man inte rider honom ordentligt, han stannar. Säger inte du till honom idag SKA vi hoppa så säger han, "nej jag orkar inte hoppa idag". Vilket betyder att jag har tragglat banor på 70 cm, max, i år! Och nu har det gett resultat! Då kanske ni förstår den underbara känslan när tränaren inte behöver sänka till mig, utan höjer! Det känns liksom som äntligen är vi lika bra som de. Att vi då får hoppa på samma höjd som d-ponnyerna i gruppen gör att man ännu mer känner sig som "vi kan vi med, bara vi vill".

Det är inte så att jag måste hoppa högt men jag måste bevisa för mig själv att vi är mogna för att hoppa samma höjder som de andra i gruppen. Index och jag är inte längre det där hopplösa paret som inte ens kan ta sig över en vattenmatta utan att ha tittat på den 5 gånger innan. Vi kan vi med och Index börjar gilla hoppningen allt mer. Det känns på honom för vill inte han någonting då gör inte han det heller. Igår tog han nästan tag i hindrena själv och då var två av hindrena en stor oxer och ett annat med vattenmatta. Det är helt underbart, han kan när han vill den där lilla envisa ponnyn. Trots att han är en liten envis idiot så går vi framåt med stormsteg tillslut och det enda jag kan säga är: Jag har världens bästa ponny så är det bara!


Hoppträning!

Jag har världens bästa ponny så är det bara! Red fram honom lite "hårdare" idag, gick han inte fram direkt så fick han märka det också. (Nej, jag misshandlar honom inte men har är grymt envis och vill göra som han själv vill...) Vilket betydde att jag fick en väldigt lydig ponny sedan som lyssande på minsta vink istället för att säga "orkar inte idag...".

Resultat gav det verkligen då han inte så mycket som tittade på en vattenmatta. Vilket verkligen är förvånansvärt då han är ganska tittig... Ett stopp fick vi idag men det var mest mitt fel jag tappade drivningen och så stod han emot lite vilket givetvis resulterar i ett stopp. Till och med en normal häst hade nog stannat.

Annars var det mest lydnad som gällde kanon för Index som tycker att jag är en idiot när jag försöker få honom att lyssna och hoppa av när jag vill... Det brukar sluta med ett jätteskutt och en ryttare som inte är med ens till hälften, eller jag har vant mig nu och ger honom tyglarna.

Vi avslutade med en lååång bana med massor av svängar och avsaktningar, givetvis skulle jag börja med och jag måste säga att jag var välidigt stolt över att jag kom ihåg banan! Sedan vet jag att höjden inte är så viktig men jag har minsta ponnyn i gruppen (som jag än en gång måste ge en eloge för att den är så jämn!) och får då hoppa d-ponnyhöjd. Vilket betydde att jag idag fick hoppa räcke och en oxer på 1 m och det är nog det högsta jag har hoppat på 2 (3?) år... Med det vill jag bara säga att utvecklingen verkligen måste gå framåt! Annars hade jag fortfarande tragglat runt på 70 cm...


En nästan 1 år gammal bild men samma outfit hade vi! Eller jag har bytt tröja... (För er med skarpa ögon kolla in höger foten, vänster framifrån)


Vadå felskrivning?

När jag ändå håller på måste jag visa den här bilden, var mer eller mindre tvungen att printscreena!


Hm, undrar vilken färg man får tränset i? Kommer det i rött eller får man det i limegrönt (vilket hade varit mkt snyggare!)


Omprioritering...



Jag hade bestämt mig precis vad mitt nästa mål skulle vara att köpa: Ett vitt Mias schabrak med en snygg kant! Nu kan jag visst glömma det och får köpa en sadelgjord istället då dressyrsadeln inte ligger still. Resåren har töjt sig efter för mycket användning. Jag ska givetvis försöka köpa ett Mias schabrak i vilket fall, får bara se när!


Snöstorm...

Hade funderingar på hur jag skulle ta mig ner till bussen idag då det blåste som fan och snöade på det! Jag kom ner trots allt och fick bästa platsen i busskuren, vilket är skönt om man ska vänta på bussen i en kvart... Så det blåste bara in på fötterna och snöade inte in så mycket. Vilket var väldig tur! När man väl kommer in till Vetlanda inser man att det inte alls var lika hemskt väder där utan bara lite blåsigt... Tack för att man bor på en kulle!

Kollade vädret på SMHI nyss och det verkade inte som att det ska snöa mer så det blir nog att rida ändå när jag kommer hem. Ska ju träna i morgon så det är bra om Index har rört på sig dagen innan. Antagligen blir det samma väg som igår, han har inte gått där på 3 månader så han dör nog inte om han får gå där två dagar på raken. Dessutom syns den vägen bra mörkret och slipper vara rädd för att rida in i träd, något som jag har lyckats med en gång...


Vart tog kakorna vägen?

Funderar på var mina cookies tog vägen. Jag som är en latmask och inte orkar skriva om min mailadress (vilken är väääldigt lång och jag funderar fortfarande på hur jag kunde välja ngt sånt...) nu är de borta! Får väl överleva det med och fortsätta mitt letande efter kakor i morgon.

En positiv nyhet är jag är klar med ToFen den var riktigt lätt egentligen så jag fattar inte varför jag inte tagit mig tid att fixa den? I vilket fall är den klar nu så då kvittar det.

Insåg idag att jag dessutom skulle fylla i en lapp och lämna till min hopptränare. Starka sidor tycker jag att saknar men något hittar jag väl alltid. Envis? Det stämmer och har man en ponny som Index är det en stark sida! Det är mycket roligare att fylla i en sådan lapp då man förstår att man har nytta av den, den nyttan hittar jag inte i ToFen... Jag får väl starta ett företag en gång så att jag får användning av mina (då glömda) kunskaper.


Världens bästa ponny får stå för bilden, med en skraattande ryttare på ryggen (:

Skrutten


Glömde att ladda upp den här bilden igår:

Skrutten fick prova de nya skydden igår, syns lite dåligt då jag tog med mobilkamera. Dessutom är det faktiskt en ny bild på honom. Jag ångrar att jag inte tog ut honom och fotade men det kändes ganska onödigt då jag bara hade mobilen med mig.

Den "nygamla" vägen gick faktiskt att rida på, vilket är förvånansvärt! Nu hoppas jag att den fortsätter att vara fin så att det finns ett ställe vi överhuvudtaget kan rida på... Just nu saknar jag våren och sommaren väldigt mycket!


Stallet

Trött i huvudet efter en väldigt jobbig dag i skolan med 4 stycken 1 ½ timmas lektioner. Jag ska ner till stallet nu i alla fall och ta och koppla av en stund ^^ Eller det blir inte direkt avkoppling men jag tar det lite lugnt och blir av med min begynnade huvudvärk.

Ska försöka hitta en väg som det går att rida på. Nu är det ännu värre än innan med isagata överallt. Vår bana ser ut som en skridskobana så har en seriös fundering på att gå ner och åka skridskor idag istället. Skulle tro att det går riktigt bra, lyse och allt har jag! Det enda som saknas är målen sen blir den komplett. Trots isgator överallt tror jag att jag har en väg som det går att rida och den blir det defenitivt idag!


Färdig! ^^

Sådär nu är jag tillslut färdig med religionen. Jag är inte helt nöjd men det får duga, mer tid tänker jag inte ge den! Skriva ett arbete om islam är inte så svårt om man bara ska skriva fakta men när någon sedan kommer på att man ska motivera och fundera på 3 frågor så blir man trött. Nu hoppas jag att jag har svarat på alla frågor! Egentligen skulle jag hunnit med ToFen också men den skjuter jag nog upp till morgondagen, precis som jag brukar göra... Trots allt så blir det inte en lika stressig vecka som jag var rädd för, det känns nästan som att jag har läget under kontroll.

Jag tror jag ska gå och lägga mig tidigt idag så det blir nog sängen nu. Annars kommer jag aldrig klara av programeringsprovet i morgon. Jag har en liten förhoppning om att det ska gå bättre om jag i alla fall är vaken på morgonen!


Överjobbig vecka...

Usch nästa vecka kommer antagligen bli hemsk om jag inte börjar fixa min läxhög redan nu. Om jag inte missat något har vi 3 uppgifter som ska lämnas in (varav en är som ett "prov" i skriven form), 2 läxor och dessutom 2 prov. Som om inte det räcker är ett av proven på samma dag som inlämningen i religion ska in. Usch! Jag ska ta tag i min hög nu och hade tänkt att jag skulle vara klar med både religionen och ToFen idag. Då kommer däremot min vecka nästan bli riktigt slapp! Vilket jag som en auktoriserad latmask verkligen skulle se fram emot.

Nu ska jag fortsätta med religionen och hoppas att jag inte somnar, eller tröttnar för femtionde gången...


Clinic II

Clinicen då, det var mestadels om tömkörning men även en del ridning. Bo Jenå som "föreläste" (kommer inte på ett bättre ord...) visade två hästar för töm samt att var det en som fick rida en annan. Så det var tre hästar totalt.

Jag måste säga att jag lärde mig väldigt mycket samtidigt som det var kul att lyssna på honom! Han förklarade bra och jag blev jätteinspirerad till att försöka tömköra Index igen. Jag fick massor av bra tips och det känns som att min tömkörning kanske kan bli lite bättre nu. Väldigt svårt att förklara vad han sa men när man sett någonting är det mycket lättare att göra det sedan. I tömkörning ser man dessutom själv hur hästen går så då är det betydligt lättare att göra likadant sedan. I vilket fall fick jag massor med tips på saker som jag nog snarare har gjort tvärtom med tidigare...

Dessutom var han, givetvis, även väldigt duktig på ridbiten. Även där förklarade han väldigt bra och det känns som att jag kommer kunna lyckas lite bättre med både öppnan och slutan. Mest för att man fick se det hela uppsuttet samtidigt som man fick en förklaring. Vilket var kanon då man såg hur det skulle se ut och varför, inte bara känna det och anta att det är rätt.

Utöver det fick man en massa småtips om andra saker som man inte tänkt på tidigare eller inte ens vetat om. Överlag måste jag säga att clinicen var riktigt bra och det hade varit riktigt kul att få se honom igen!


Inköp! (:

Som jag lovade så blir det en bild på de saker jag köpte idag.


Det blev alltså ett Schockemöhle-schabrak i "caffe latte" (tror jag att det hette...) till skrutten är det i vilket fall, fast Index ska givetvis få använda det med.
Sen blev det ett 4-pack med skydd, även dem till skrutten, budgetvarianten på Hööks men jag tror att han kommer kunna slita lika bra på dem i vilket fall (; Han har använt Index skydd i storlek ponny innan och de är lite väl små kan man säga.
Och så en höpåse bara för att färgen var snygg. Jättekul med andra färger än IKEAs blåa hela tiden...!


Clinic

Har precis kommit hem från clinicen för Bo Jenå nu, den var riktigt givande! Skriver mer om den i kväll.

Den var i Kalmar så vi åkte lite tidigare för att hinna gå i ett par hästaffärer. Kan säga att jag blev av med lite pengar... De bara försvann! Nöjd med inköpen är jag, jag ska nog lägga upp en bild på dem sen. Nu hade jag tänkt att jag skulle ut och mocka, har inte hunnit det då vi åkte ganska tidigt i morse. Det tar sin lilla tid att mocka när man ska mocka åt en gris så jag borde antagligen gå snart om jag ska hinna klart innan vi tar in hästarna!


Här ska det stå en rolig rubrik...

Ja jag har alltid haft problem med att skriva smarta/ roliga rubriker, om nu någon undrade (;

Nu ska nog sova tror jag. Ska på clinic för Bo Jenå imorgon så jag ska visst upp tidigt. *snark* Aja, jag överlever nog det, får väl sova i bilen annars. Även om jag hade tänkt vara överambitiös och eventuellt göra lite fysik. Det skulle vara motsatsen till min normala pluggteknik men någon gång kanske man ska ta skolan seriöst?

Nu blir det nog sängen i vilket fall... Är trött efter en ganska jobbig vecka med mycket plugg!


HISS!



Jag måste bara hissa NHexpertens blogg för att:

1. Inläggen är tänkvärda och genomtänkta.
2. Inläggen är ofta provocerande och ger lätt diskussioner.
3. Bloggen är riktigt läsvärd och en av de få jag håller riktig koll på!

Minus med bloggen:

1. Dålig uppdatering ett tag... Inte alls kul!
2. Den går över gränsen ibland!
3. Tråkig design (och jag vet att min inte heller är snygg!)

Kom nu ihåg att detta kommer från en ägare av en New Forest av alla raser som är avlade till tävlingsponnyer och man måste verkligen arbeta länge med för att få dem lugna och trygga. Dessutom är jag dressyrryttare (!) och de har ju inga band till sina hästar. Och min ponny är nog en av de lugnaste tävlingsponnyer jag har sett, så jag har nog lyckats med att få ett band till min ponny ändå... Trots alla fel jag har gjort med honom bl.a. är han skodd...!

Vill ni kolla in bloggen trycker ni bara på bilden!


Bloglovin!

Efter lite tjat från en person så får hon äntligen möjlighet att prenumera på min blogg med bloglovin! Just nu ligger det en liten länk under, just det, rubriken "länkar". Eller det är till och med en liten ikon! Visst är jag underbart teknisk ibland? (;




Div I !

Ja det blir en division I i dressyr för ponny i Småland i år! Kanon, sista ponnyåret och allt! Nu hoppas jag bara på en plats i laget, Index och jag ska göra vårt bästa i Jkpg så borde vi nog komma med. Trots allt finns det inte så många ponnyryttare som tävlar LA regionalt i Vetlanda och det är tur för mig det. Vore verkligen jättekul om det gick bra för laget och framförallt vore det kul om jag får vara med! Men går Index bra så ska det nog inte vara några problem, han är faktiskt rätt duktig egentligen.


Bildbevis, riktigt glad faktiskt! Förra året var det för få anmälda lag och nu är det 7 st! Hoppas att alla kommer till start samt att dressyren har fått ett uppsving (eller ännu hellre att alla lagen utom Vetlandas egentligen inte är så bra eller iaf inte lika bra som vi (; ).




Prov

Då har jag överlevt ett prov till, skulle tro att det här gick ännu sämre. Fast jag hoppas givetvis att det gick bra! Dessutom vet jag inget säkert förrän jag har fått veta resultatet. Trots allt är det alltid de proven som kändes skit som det gick bra på. Jag får hoppas på det så att mitt betyg inte sjunker för långt ner!

Nu blir det stallet och förhoppningsvis bättre uppdatering ett par dagar då jag inte har några mer läxor. Iaf inte där har veckan. Nästa vecka hade jag gärna bytt ut med någon...





Ännu mera plugg...

Då har jag klarat av ett av proven, det gick sådär. Jag trodde att det skulle vara lättare än det var... Skitsamma jag får skylla mig själv eftersom jag inte pluggade tillräckligt. Hästen gick före - som vanligt. Han gick också sådär, ska gå ner på banan idag igen och se om han känns bättre.

Efter det blir det hem och plugga igen. Har matteprov i C-kursen, inte lika kul då det börjar bli ganska svårt. Jag tror att jag förstår det mesta. Resten ska jag se om jag inte kan få in i skallen i kväll. Jag ska vara bättre förberedd till det här provet än det i kemi. Trots allt tycker jag att matte är roligare så det kan kanske få mig mer motiverad!

Nu blir det stallet, får se om jag hinner sitta vid datorn mer idag. Antagligen inte.


Plugg

Hade lovat mig själv att inte sätta mig vid datorn idag, så gick det med det löftet. I vilket fall blir det bara en kort stund, sedan ska jag plugga. Jag har kemiprov i morgon och matteprov på torsdag så jag behöver nog plugga ett tag. Först ska jag givetvis ut och rida, jag slutade trots allt tidigt idag så då hinner jag med både hästen och att plugga! (:


RSS 2.0